zyskaj 5% rabatu na zakupy za min 299 zł

MĄKA ORKISZOWA PUSZYSTA
typ 650 Młyn Kopytowa

11,00 51,00 

SKU N/A Kategorie: , Filtry ,
Inni kupili również

22,50 

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

Opis

MĄKA ORKISZOWA puszysta typ 650 z Młyna Kopytowa


prawdziwa mąka z Polskiego ziarna, zmielona w Polskim Młynie.

Naturalna, bez dodatków, ulepszaczy, wybielaczy czy syntetyków. 100% ziarna w mące.


MĄKA ORKISZOWA TYP 650 – jasna mąka, która cieszy się ogromną popularnością ze względu na mnóstwo wartości i walorów, dzięki którym tak świetnie smakuje i może być traktowana jako podstawowa, uniwersalna mąka w każdej kuchni. i tak też jest! Jest w naszym sklepie powszechnie znaną i lubianą mąką i najczęściej kupowaną przez naszych klientów. Możemy z niej wyrabiać od biszkoptów, przez ciasta drożdżowe, kruche, francuskie, naleśniki, kluski, makarony po chrupiące pieczywo i pierogi – wszystko pięknie wyrasta i się wypieka! I to bez pszenicy!

Mąka orkiszowa typ 650 z Młyna Kopytowa jest tym samym produktem, który sypały na stolnice nasi rodzice. Zrobiona jest tylko z jednego składnika: przemielonego ziarna orkiszu i nie zawiera żadnych dodatków. Nie ma w niej kwasu askorbinowego, przeciwzbrylaczy, wybielaczy ani konserwantów. 100% ziarna w mące. Ziarno natomiast pochodzi od lokalnych rolników, czyli z Podkarpacia.

Mąka ma wspaniały smak i aromat ponieważ jest mielona na świeżo.


Dlaczego mąka orkiszowa?
Orkisz to, obok płaskurki i samopszy, najstarsze zboże na świecie, znane już przed naszą erą. Odkryty na nowo przez konsumentów świadomego jedzenia, ponownie wraca do łask, goszcząc w kuchniach osób, które zdają sobie sprawę z tego, jak ważna dla zdrowia i samopoczucia jest racjonalna, naturalna dieta. Ze względu na wysoki poziom wartości odżywczych, produkty na bazie tego zboża są zaliczane do żywności funkcjonalnej, czyli prozdrowotnej. Ogromną zaletą produktów orkiszowych jest fakt, że białka ziaren wykazują odmienną strukturę cząsteczkową niż białka pszenicy zwyczajnej – są bardziej kruche i łatwiej rozpuszczalne, dlatego są lepiej przyswajalne.

Mąka orkiszowa typ 650 to świetna alternatywa dla mąki pszennej – zastępuje ją znakomicie. Wystarczy do stosowanych do tej pory przepisów na pierogi, naleśniki, ciasta biszkoptowe, drożdżowe czy inne wypieki użyć zamiast mąki pszennej orkiszowej. 

  • kompleks witamin z grupy B, źródło witaminy A, E i K
  • źródło fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i kobaltu
  • skarbnica kwasu krzemowego
  • źródło aminokwasów i białka
  • pięciokrotnie większa zawartość błonnika

Przygotowując dania mączne lub wypieki na bazie tego typu mąki dostarczamy organizmowi spore pokłady błonnika, który nie tylko zapewnia uczucie sytości na długo, ale i reguluje pracę układu pokarmowego, pobudzając perystaltykę jelit. To również skarbnica białka. Ogromną zaletą produktów orkiszowych jest fakt, że białka ziaren wykazują odmienną strukturę cząsteczkową niż białka pszenicy zwyczajnej – są bardziej kruche i łatwiej rozpuszczalne, dlatego są lepiej przyswajalne. Uwzględniając mąkę orkiszową białą w jadłospisie, dostarczamy sobie sporą porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w tym między innymi tryptofanu, który nie jest samodzielnie wytwarzany przez organizm, a więc musi być dostarczany wraz z pożywieniem, gdyż ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dobroczynnie wpływając na zwalczanie stanów depresyjnych.

To też źródło aminokwasów – lizyny i metioniny, które nie występują w pszenicy zwyczajnej, a są niezbędne podczas procesu budowy białek w mięśniach i kościach, usprawniają wchłanianie wapnia, poprawiają koncentrację, łagodzą objawy infekcji, wspomagają budowę kolagenu i wytwarzanie przeciwciał, chronią przed rozwojem anemii. Ziarno, z którego powstaje mąka, charakteryzuje się wyższą niż pszenica zawartością niezwykle odżywczej warstwy aleuronowej, co dodatkowo potęguje korzystny wpływ na zdrowie i wartość dań, jakie na bazie mąki białej orkiszowej można przygotować. Dieta bogata w dania powstałe na bazie tego typu mąki wzmacnia organizm, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu, jest też polecana osobom ze skłonnościami do alergii oraz borykającym się z problemami ze strony nerek i wątroby. Związki fenolowe, które dominują w orkiszu, eliminują wolne rodniki – oznacza to, że potrawy z mąki orkiszowej przyczyniają się do zmniejszania zagrożenia rozwoju chorób nowotworowych.

Smacznego 🙂

Informacje dodatkowe

waga

1 kg, 5 kg

skład

100% ziarno orkiszu

kraj produkcji

Polska

kraj pochodzenia składników

Polska

przechowywanie

produkt należy przechowywać w suchym i niedostępnym dla dzieci

alergeny

W zakładzie pakowane są również: orzechy, sezam, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „MĄKA ORKISZOWA PUSZYSTA
typ 650 Młyn Kopytowa”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecamy również

10,90 

Dodaj do koszyka

26,90 49,90 

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

3,50 5,50 

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

8,50 

Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu