MĄKA GRYCZANA jasna (z niepalonej gryki)
- naturalnie bezglutenowa
- niski indeks glikemiczny
- poprawia trawienie dzięki dużej dawce magnezu
9,50 zł – 15,50 zł
- Darmowa dostawa od 299 zł
- Wysyłka 24-48H
- Gwarancja jakości
- Bezpieczna dostawa
- Darmowa dostawa od 299 zł
- Wysyłka 24-48H
- Gwarancja jakości
- Bezpieczna dostawa
Opis
MĄKA GRYCZANA JASNA (z niepalonej gryki)
Walory zdrowotne i właściwości mąki gryczanej niepalonej:
Mąka gryczana ma dwie podstawowe zalety z punktu widzenia dietetycznego – jest bezglutenowa a dodatkowo posiada niski indeks glikemiczny, więc bez obaw mogą ją spożywać diabetycy. Do najważniejszych walorów zdrowotnych mąki gryczanej można zaliczyć:
- obniżenie poziomu cholesterolu dzięki zawartości błonnika pokarmowego
- zawartość miedzi w białej mące gryczanej to pozytywny wpływ na układ krążenia i metabolizm tłuszczu
- poprawa trawienia dzięki dużej dawce magnezu, który dodatkowo wspomaga regenerację mięśni
- fosfor, cynk i witaminy z grupy B to pozytywny wpływ na układ krążenia człowieka
Mąka gryczana jasna – jak powstaje, cechy i zastosowanie
Mąka gryczana powstaje z ziaren gryki poprzez poddanie ich zmieleniu. Ma jasnobrązową barwę, nadając tym samym ciemniejszy kolor wyrobom z niej wytwarzanych. Smak mąki gryczanej jest charakterystyczny i zbliżony do kaszy gryczanej. Jest bardziej intensywny niż w przypadku płatków, ale mniej wyczuwalny w porównaniu do kaszy.
Mąka gryczana biała ma szerokie zastosowanie w kuchni. Z jasnej mąki gryczanej można przygotować chleb, makaron, ciasta. Można jej używać samodzielnie lub w połączeniu z mąką zawierającą gluten.
Informacje dodatkowe
waga | 500 g, 1 kg |
---|---|
skład | mąka z gryki niepalonej 100 % |
warunki przechowywania | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
tabela wartości odżywczych | Wartość odżywcza w 100 g produktu |
kraj producenta | Polska |
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.