KSYLITOL z Finlandii
- naturalna substancja słodząca, stosowana jako alternatywa dla tradycyjnego cukru
- polecany jest dla cukrzyków, ze względu na brak oddziaływania na prawidłowy poziom glukozy we krwi
26,90 zł – 49,90 zł
- Darmowa dostawa od 299 zł
- Wysyłka 24-48H
- Gwarancja jakości
- Bezpieczna dostawa
- Darmowa dostawa od 299 zł
- Wysyłka 24-48H
- Gwarancja jakości
- Bezpieczna dostawa
Opis
KSYLITOL
SKŁADNIKI: 100 % ksylitol (substancja słodząca)
Ksylitol, nazywany “cukrem brzozowym” to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie z brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g, czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g). Wytwarzanie ksylitolu odbywa się bez udziału drożdży. Ksylitol nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1000 kJ/240 kcal
Tłuszcz: 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 99,8 g w tym cukry: 0,2 g w tym alkohole wielowodorotlenowe: 98,5 g
Białko: 0 g
Sól: 0,01 g
SPOSÓB UŻYCIA
– jako słodzik stołowy, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.
– do słodzenia potraw, deserów, napojów
– do wypieków z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz, że jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.
Stosowanie słodzików do niedawna było kontrowersyjnym tematem. Ich prozdrowotny wpływ na organizm budził kontrowersje, niemniej jednak obecnie ksylitol, tak samo jak stewia czy erytrol uznawane są za całkowicie bezpieczne dla człowieka. Ze względu na właściwości ksylitolu, niski indeks glikemiczny oraz brak wpływu na rozwój próchnicy może być stosowany bez względu na stan zdrowia czy przyjmowane leki. Dodatkowo, bardzo często polecany jest dla cukrzyków, ze względu na brak oddziaływania na prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Polecany jako zamiennik cukru w codziennej diecie. Z uwagi na niski indeks glikemiczny oraz kaloryczność zalecany cukrzykom oraz osobom stosującym diety odchudzające. Max. do 40 g dziennie. Ksylitol można stosować podczas pieczenia czy gotowania. Pojawienie się efektów ubocznych wynika z indywidualnej tolerancji organizmu na dostarczany do przewodu pokarmowego erytrytol.
Kraj pochodzenia: Finlandia
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia
Informacje dodatkowe
waga | 500 g, 1 kg |
---|---|
skład | 100 % ksylitol (substancja słodząca) |
warunki przechowywania | Przechowywać w chłodnym, suchym i wolnym od zapachu miejscu. |
tabela wartości odżywczych | wartość odżywcza w 100 g |
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.